23/8/12

Oι Yeah! στην τελευταία αμοντάριστη ταινία του Γιώργου Κολόζη


Στο Tzoumerka Art Festival προβλήθηκε η τελευταία ταινία του σπουδαίου κινηματογραφιστή-παραγωγού, Γιώργου Κολόζη.
Ο Γιώργος Κολόζης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Πολιτικές – Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια φωτογραφία στο School of Modern Photography( S.M.P New Jersey) και σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου Σταυράκου. Από το 1976 έως το 1980 εργάσθηκε σε εταιρίες παραγωγής (Φίνος, Καραγιάννης, Λεφάκης, Cinetic), και σε διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα κυρίως ντοκιμαντέρ (ΕΡΤ, ZDF, RAI 1, CENTRAL TV). Από το 1980 έως το 1985 ασχολήθηκε με την σκηνοθεσία και την παραγωγή σειρών οικολογικών ντοκιμαντέρ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤHΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, κ.ά

Το 1985 ίδρυσε την εταιρία παραγωγής ΦΩΤΟΚΙΝΗΣΗ Ε.Π.Ε (PHOTOKINISIS) και ασχολήθηκε κυρίως με την παραγωγή και σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ για την ελληνική και διεθνή αγορά. Έχει διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ ταινιών όπως OKOMEDIA, ECOFILM, MOUNTAIN FILM FESTIVAL, INTERNATIONAL TRAVEL FILM FESTIVAL, FESTIVAL INTERNATIONAL DU FILM NATURE, ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ, GOLDEN KNIGHT IFF RUSSIA κ.ά. Στην Ελλάδα έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο ελληνικής τηλεόρασης για την σειρά ντοκιμαντέρ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με κρατικό βραβείο ποιότητας για την ταινία τεκμηρίωσης Η ΜΝΗΜΗ. Πρόσφατα βραβεύθηκε στην Ρωσία με τον Αργυρό Ιππότη για το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΛΑΜΠΡΟΣ (2006).
Ο Γιώργος Κολόζης ήταν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Tzoumerka Art festival από το ξεκίνημά του μέχρι και το 2009 που απεβίωσε.

Το live των Yeah! πάνω στο βουνό, έγινε στη μνήμη του φίλου μας κινηματογραφιστή, παραγωγού, Γιώργου Κολόζη, που μας "πούλησε" ο μπαγάσας πριν από τρία χρόνια, πάνω σε ένα άλλο βουνό.
Ήταν καλοκαίρι του 2009 και οι Yeah!, μαζί με Σπυριδούλα και άλλα ελληνικά συγκροτήματα, εγκαινιάσαμε το 1ο Ζήρεια Festival, στη μνήμη του φοβερού φίλου μας μπασίστα, Νίκου Δόικα (ο οποίος και αυτός ο μπαγάσας μας είχε "πουλήσει" πριν από δέκα χρόνια).
Εκεί ήταν και ο Γιώργος με όλα το κομφόρ του: μια σκηνή δηλαδή και την κάμερά του.
Κινηματογράφησε πολλά μέρη του φεστιβάλ, αλλά ο βασικός σκοπός του ήταν να κινηματογραφήσει ένα ολόκληρο live (με backstage υλικό) των Yeah!. (Η φιλία του με τον Ντρενογιάννη βλέπετε, δημιούργησε φοβερά κονέ και για τα υπόλοιπα δύο μέλη του group).
Πραγματοποίησε λοιπόν την επιθυμία του, αλλά για κακή ΜΑΣ τύχη, δεν πρόλαβε καν να ξεκινήσει το μοντάζ. Η κινηματογράφηση των Yeah! έμελε να είναι και το τελευταίο του γύρισμα.
Κάπως έτσι απότομα, αλλά όχι άδοξα, τελείωσε η (επί γης) φιλία μας με τον Κολόζη. Η πραγματική μας φιλία δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου